Eleverna ska kunna leva sig in i orienteringsämnen och delta i tal och skrift på lektionerna. Undervisningen är anpassad till elevernas ålder och nivå i svenska.
Eleverna går oftast i samma klass i två eller tre år (vi har 6 ”årskurser” mot den ordinarie skolans 12). För att det inte ska bli tjatigt för eleverna läggs undervisningen upp i två- eller treårssjok, där delmomenten läggs in över en period av två eller tre år. Detta gör det också möjligt att lägga in mer material i undervisningen. Lärarna håller ordning på vilka elever som studerat vad och erbjuder på så vis en heltäckande utbildning.
Läroplanen för Svenska Skolan för Barn har två huvudmål:
Vi uppnår detta genom att undervisa i språket och på språket.
Undervisningen kretsar kring idén att eleven lär sig mest effektivt om:
Våra elevers språkkunskaper varierar en hel del, även inom samma åldersgrupper, och vi måste delvis individualisera vår undervisning.
Målet är att gradvis bygga upp elevernas färdigheter, så att de kan prata, läsa och skriva svenska relativt obehindrat när de kommer upp i skolans äldsta klass (13-17 år), samt ha ett livligt intresse för den svenska (och skandinaviska) kulturgemenskapen med allt det innebär.
Våra lektioner skall vara ömsom allvarliga, ömsom roliga, men alltid engagerande. Kursplanen för de olika årskurserna hakar i varandra, från den yngsta gruppen till den äldsta.
På grund av den begränsade lektionstiden har klasserna en komprimerad läroplan i svensk historia, geografi och samhällskunskap. Dessa ämnen, orienteringsämnena, används också som ett instrument i själva språkinlärningen. Eleverna lär sig på svenska.
I den renodlade språkdelen lär sig eleverna grundläggande grammatikregler- praktiskt tillämpade i de yngre grupperna, genom teoretiskt jämförande i de äldre grupperna.
Ordkunskapen flätas in i både språkdelen och i orienteringsämnena. Läs- och skrivfärdigheten odlas främst genom orienteringsämnena, fast många skrivövningar är ämnade att medvetandegöra eleverna om grammatik, meningsbyggnad, stavning och vikten av att ha ett nyanserat ordförråd.